Waarom het nemen van je verantwoordelijkheid zo belangrijk is?

Verantwoordelijkheid nemen, wat houdt dat nou precies in?

Pesten: Verantwoordelijkheid nemen is een must bij alles wat je doet, dus ook bij ouderschap, opvoeden, weerbaarheid en pesten..In de onderzoeken die ik deed bij het ontwikkelen van mijn succesbewustzijn model, ontdekte ik dat veel mensen het – door hun opvoeding, cultuur en gewoonte – moeilijk vinden om 100% verantwoordelijkheid te nemen en dat ze vaak niet weten hoe dat moet en wat het inhoudt. Vaak schuiven we alles op een ander af, want hoe makkelijk is dat? De schuld bij iemand anders leggen, maakt immers dat je zelf niet verder hoeft na te denken over een oplossing. Je kent zelf vast ook wel mensen die dat doen, of misschien ben je zelf zo iemand. Je hoort ze dingen zeggen als: “dankzij jou ben ik [boos,verdrietig]”, of: “ik kan het niet, want zij is [groter, sterker]”, of: ik ben te laat door [auto kapot, brug stond open, trein reed net weg].” De kracht wordt altijd aan de ander gegeven, waardoor je zelf niet in je kracht staat. Gevolg: Je bent niet je ware zelf.

De meeste ouders straffen hun kind minstens twee keer!

Als ouder hoop je jouw kind te kunnen leren hoe het verantwoordelijk door het leven kan gaan. Ouders (lees: volwassenen) zijn er echter vaak niet goed in hun eigen verantwoordelijkheden te nemen, dus geven ze vaak niet het goeie voorbeeld.Hulp bij opvoeden weerbaarheid en pesten Daardoor straffen zij hun  kinderen eigenlijk dubbel: een keer voor het onbewust aanleren van het niet nemen van de verantwoordelijkheden, en daar bovenop nog een keer door ze te straffen voor het feit dat ze onverantwoordelijk handelen. Kinderen krijgen dan dus een preek van diegenen die hen het verkeerde voorbeeld geven! Probeer je als ouder dus eens te realiseren dat het gedrag van je kind wel eens heel goed zou kunnen voortkomen uit jouw eigen gedrag.

Ga eerst altijd eerst bij jezelf te rade..

hulp bij pestenZelf verantwoordelijkheid nemen kun je aanleren, maar dat kan alleen als je jezelf daarvan bewust wordt.100% verantwoordelijkheid kunnen nemen is simpel als je jezelf er eenmaal bewust van bent geworden. Ga eerst altijd eerst bij jezelf te rade, want het komt NOOIT door de ander. Als je maar lang genoeg in de tijd terug gaat zie je ALTIJD dat je een keuze hebt gemaakt waar je NU je verantwoordelijkheid voor moet nemen. Dus klaag niet en neem je verantwoordelijkheid. Niet alleen jij, maar ook je kind zal hiervan de vruchten plukken! 

Wat zijn jouw ervaringen met dit onderwerp? 

Ik zou het fijn vinden om jouw ervaringen over onderwerp te horen, zodat we hierover verder kunnen praten. Dus hoe ervaar jij dit? Zijn er knelpunten, en zo ja, welke?

Jouw reactie!

Ik ben erg benieuwd wat je van dit blog vindt. Laat onder aan dit blog jouw reactie achter en/of klik op ‘like’ onderaan de blog en mogelijk treffen wij elkaar in de nabije toekomst! 

Wil je meer tips? Dat kan!

Wil je mijn blogs ontvangen met daarin tips over persoonlijke groei in het kader van:
– Emotionele Intelligentie (Succesvol Omgaan Met Emoties en De Ultieme Voldoening)
– De Kracht van het NU (leren leven in het hier en nu)
– Effectief communiceren
– Pesten en weerbaarheid
– The RESET (de cultuurverandering die nodig is om gelukkig te kunnen “ZIJN”)
– T.E.R.U.G. N.A.A.R. I.K. (wat nodig is om het leven te leiden dat jij wilt leiden)

Klik hier  en vul vervolgens je gegevens in. Doe het NU!

Let op! Na het invullen krijg je een e-mail om te bevestigen. Bekijk ook je ‘spambox’.

Over Gilbert

GT.com blog einde pic

Gilbert is specialist in het trainen en coachen van kinderen, jongeren en volwassenen.

Gilbert is in 2012 ‘schrijver van het jaar’ geworden
bij de opvoedkundige website ‘Soebar’
onder de naam ‘StopPestenS4k‘.

Gilbert is ook initiatiefnemer van
de Leef Geef Geef Geniet Club

Vaste columnist bij Radio Alwareness.

P.S.

Meld je aan voor onze onze workshops, trainingen en/of voor de Leef Geef Geniet Club.
Hier is onze agenda, Klik hier!

Wil je meer weten over onze mini workshops en/of over de mogelijkheden om Gilbert uit te nodigen als (gast)spreker over bovengenoemde onderwerpen, neem dan contact op via e-mail: info@swottraining.nl of telefonisch: 06-55756032

Speak Your Mind

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

%d bloggers like this: